Votre spécialiste en vins & cocktails sans alcool

Alcoholvrije dranken: trendy producten die aan nieuwe consumptievereisten voldoen

Opvallend is het commerciële succes van alcoholvrije dranken en dan vooral van alcoholvrije wijnen en alcoholvrije cocktails. Hoe verklaar je zo’n plots consumentenverlangen? Ten eerste omdat alcoholgebruik in verband wordt gebracht met gezondheidsrisico’s. Het is echter bevestigd: consumenten neigen tegenwoordig naar een gezonde levensstijl, al dan niet voor politieke, gezondheids-, ethische en ecologische overwegingen. Daarbij komt nog een ‘verantwoord’ bewustzijn van alcohol. Sommigen zullen zich concentreren op de gevaren die verbonden zijn aan alcohol, met name autorijden, de gevolgen voor hun rijbewijs en hun beroepsactiviteit… Andere consumenten zullen in deze nieuwe verantwoorde trend de mogelijkheid zien om nieuwe producten te ontdekken, alternatieven voor alcoholische dranken, zoals bijvoorbeeld lokale, biologische, ambachtelijke, voedselinnovatie. De nieuwe generatie niet-alcoholische dranken voldoen beter aan de verwachtingen van deze nieuwe consumententrend door een populair en feestelijk imago te behouden, vooral wat koken en aperitief betreft.

 

Alcoholvrije wijn maakt indruk!

Niet-alcoholische wijn richt zich niet langer enkel tot zwangere vrouwen en mensen met een alcoholontwenning. Gedreven door nieuwe productietechnieken en de trend van « gezond eten en gezond drinken », is alcoholvrije wijn uitstekend dynamisch. In Frankrijk, het land van de mooiste wijngaarden, kan de term alcoholvrije wijn een doodzonde lijken. En toch zijn de feiten er en worden wijnen zonder alcohol geprezen met een heel bijzondere trend voor sprankelende wijnen zonder alcohol, Chardonnay zonder alcohol en rosé zonder alcohol. De meest sceptische personen zullen zien dat de subtiele aroma’s van alcoholvrije wijn vergelijkbaar zijn met die van echte wijn, vooral dankzij de belangrijke technologische ontwikkelingen, hebben ze in kwaliteit gewonnen. De meest ervaren wijnliefhebbers zullen met plezier en verbazing ontdekken dat de kenmerken en de smaken van alcoholvrije wijn, alle kenmerken bevatten van een bepaalde druivensoort…

 

Biologische alcoholvrije wijn: een echte onderliggende trend

Op de wijnmarkt was het de laatste jaren vooral de biologische wijn die in het oog sprong. En de verkoop blijft toenemen. De term « bio » brengt tegenwoordig veel trends samen, variërend van wijnen uit de conventionele biologische landbouw tot wijnen zonder sulfieten, veganistische wijnen en biodynamische wijnen. Een echte onderliggende trend die zijn weerslag heeft gehad op de niet-alcoholische dranken en in het bijzonder op niet-alcoholische wijnen. Omdat het kwaliteit en respect voor het milieu combineert, weet biologische alcoholvrije wijn zijn plaats te vinden bij de gewoonten van consumenten van alcoholvrije dranken. Rosé, witte, rode, sprankelende, biologische alcoholvrije wijnen respecteren de principes en voorschriften van biologische landbouw.

 

Niet-alcoholische sprankelende feestelijke drankjes van het type Champagne: bubbels en geluk voor iedereen!

Als er één prestigieus drankje is waar alle landen jaloers op zijn, dan is het wel Champagne. Wereldberoemd, het is te vinden aan alle grote restaurants en alle chique evenementen, zowel privé als professioneel. Of het nu voor Kerstmis, een cocktailparty, een feestje of een bruiloft is, we hebben allemaal al een glaasje van deze sprankelende drank aan onze lippen gezet. Gelukkig voor degenen die geen alcohol drinken, zijn er alternatieven waarmee je sprankelende feestelijke dranken van het type Champagne zonder alcohol kunt consumeren zonder je buitengesloten te voelen van de feestvreugde. Net zo verfijnd, lekker en zonder alcohol, zijn de sprankelende feestelijke niet-alcoholische dranken van het type Champagne. Beschikbaar voor ieders plezier door nieuwe producten zoals ook de alcoholvrije mousserende wijn, alcoholvrije schuimwijn, alcoholvrije cava en alle andere alcoholvrije sprankelende wijnen met 1001 bubbels.

 

Sprankelende wijnen zonder alcohol, de beste alternatieven voor alcoholische dranken

In de familie van de niet-alcoholische wijnen zijn de alcoholvrije sprankelende wijnen steeds aantrekkelijker voor de Fransen en blijken ze de grootste kanshebber te zijn in de lange lijst van alcoholvrije alternatieven voor alcoholische dranken. En het belangrijkste argument is sterk: het is het ideale product in niet-alcoholische dranken om gasten tijdens het aperitief te verzoenen. En als liefhebbers van sprankelende alcoholvrije wijn deze bewaren voor feestelijke aangelegenheden of zien als een aperitief zonder alcohol, kan het verrassingen opleveren wanneer ze deze zouden combineren met een goede maaltijd. Door alle geneugten van een traditionele sprankelende wijn te verzamelen, zonder de effecten van alcohol, worden deze sprankelende wijnen zonder alcohol gemaakt van dezelfde druivensoorten als de alcoholische versies: Muscat, Chardonnay, Grenache…

 

Het alcoholvrije aperitief laat zich gelden als sfeermaker van de avond…

Na de komst van « Dry January » is de populariteit van het alcoholvrije aperitief zo groot geworden dat men ook na deze periode de gewoonte om geen alcohol te drinken gaat voortzetten. Als achtergrondfenomeen zouden de nieuwe niet-alcoholische dranken die vandaag beschikbaar zijn om een ​​even gezellig alcoholvrij aperitief te creëren, goed kunnen volgen met frisdrank en vruchtensappen die vaak te zoet zijn. Voorbij zijn de dagen dat verlegen liefhebbers van niet-alcoholische dranken geen alcoholvrij aperitief deelden met een paar vrienden of collega’s uit angst voor buitengesloten te worden. Geconfronteerd met een groeiende vraag, keert de trend tot vreugde van barmannen die hun fantasie de vrije loop kunnen laten in hun creaties en voor nieuwsgierige consumenten, die graag nieuwe producten of nieuwe recepten voor alcoholvrije cocktails willen testen.

 

De vrije geest, de trend van alcoholvrije cocktails

Het begrijp « vrije geest »… De tendens van « spirit free » omvat alle niet-alcoholische cocktails en stelt voor om alle regels te breken! « Soft, virgin, free,… » alle cocktails zijn nu ook verkrijgbaar in een alcoholvrije versie, je vindt ze terug op elke drankkaart in een restaurant of gezellig café. Alcoholvrije mojito, alcoholvrije punch, caipirinha, bellini, pina colada, alcoholvrije cosmopolitan… U kunt nuchter blijven terwijl u geniet van de grootste klassiekers van het aperitief. Maak plaats voor creativiteit om de leegte van alcohol te vervangen en in te vullen in klassieke cocktailrecepten: in de schijnwerpers staan kruiden, vers fruit, siropen en smaakversterkers om de smaakpapillen van liefhebbers van alcoholvrije dranken te stimuleren.

 

De mocktail: de super trendy non-alcoholische cocktail voor zotte avonden

Hij is de nieuwe lieveling van cafés en de nieuwe ster van enthousiaste smaakpapillen, die misschien een streep hebben getrokken over de neveneffecten van alcohol, maar niet over de smaken! De mocktail behoort tot de familie van de niet-alcoholische cocktails in een meer verfijnde en pure versie. Een cocktail maken door verschillende soorten fruit toe te voegen is verleden tijd. Omdat de mocktail veel verder gaat qua techniek. In de mixologie ontwikkelt zich een nieuwe vaardigheid: het nabootsen van de smaak van alcohol… maar dan zonder alcohol. Hoe? Met name door een alternatief voor alcoholvrije sterke drank te gebruiken zoals het alcoholvrij alternatief voor gin bijvoorbeeld. Zeer uitgebreide alcoholvrije dranken die de complexe aroma’s van de beroemdste alcoholen reproduceren om consumenten dezelfde sensaties te geven (zoals dezelfde ontspannende effecten!) als hun originele versie.

 

Een alcoholvrije cocktail met gin drinken? Dat is mogelijk dankzij een alcoholvrij alternatief voor gin!

In het assortiment van sterke dranken is gin bijna iconisch. Na een periode van afwezigheid, maakt gin een sterke terugkeer achter de bar, tot grote vreugde van de liefhebbers van zijn complexe plantenaroma’s. Zijn zachte tegenhanger, het alcoholvrij alternatief voor gin zoals het wettelijk mag worden genoemd, kent ook een sterke groei in de verkoop, het wordt dan ook vaak genoemd in veel recepten voor alcoholvrije cocktails en mocktails. Zin in een Vesper, een Gin Fizz of een Gin-Tonic zonder noodzakelijkerwijs alcohol te drinken, het is nu mogelijk! Een kwaliteitsvol alcoholvrij alternatief voor gin slaagt erin de subtiele smaken van een unieke gin te combineren tussen plantaardige, bloemige, kruidige en fruitige toetsen.

 

Het recept voor een goed aperitief zonder alcohol: tolerantie, creativiteit, delicatesse en gezelligheid!

Als er één belangrijk ingrediënt is in het recept voor een geslaagd alcoholvrij aperitief, dan zou het zeker het volgende zijn: het is niet de alcohol die ons samenbrengt, maar het moment dat we delen. Op basis hiervan zal elk persoon een alcoholvrij aperitief vinden op basis van zijn wensen, zijn persoonlijkheid en de redenen voor zijn onthouding van alcohol. Het geïnformeerde publiek, liefhebbers van gastronomie, zullen zich tijdens een bijna sensuele degustatie buigen over een alcoholvrije wijn of een alcoholvrije biologische wijn, of het nu rosé, wit of rood is. Vooral vrouwen, maar ook de zekerheid van een geslaagd feest, zullen hun zinnen blijven zetten op feestelijke niet-alcoholische dranken zoals Champagne en andere sprankelende wijnen zonder alcohol. En voor de meest creatieve momenten, voor liefhebbers van suiker, fruit en nieuwe combinaties, is de trend zodanig groot dat alles zich ertoe leent om hoogwaardige ingrediënten te vinden in de familie van niet-alcoholische dranken om recepten te creëren voor steeds verrassender alcoholvrij aperitief!